## ANNOTATED AGENDA FOR THE WORKSHOP ON THE 2010 HNS CONVENTION

## Day 1 - Monday, April 3, 2023

9:30 15 min	Opening Remarks by Canada, the IMO and the IOPC Funds		
	The workshop will be opened with remarks from Canada, IMO and the IOPC Funds.	Canada	
		IMO	
		IOPC Funds	
9:45 15 min	Session 1 – An Introduction to the HNS Convention		
	The IMO Secretariat will provide a brief overview of the HNS Convention, its key features, the two-tiered shared liability regime for providing compensation and will also provide an update on the status of the Convention.	IMO	
10:00	Session 2 – Domestic Implementation		
60 min	The session will provide an overview of key considerations in	Belgium	
	domestic implementation.	Canada	
		Denmark	
		France	
		Germany	
		Netherlands	
		Norway	
		Sweden	
11:00 30 min	Coffee Break		
11:30 60 min	Session 3 – HNS Incidents: Risks and Claims		
	ITOPF, Cedre and P & I Clubs will speak to the risks posed by shipping HNS as well as the types of losses and damage that could result from an HNS incident.	ITOPF	
		Cedre	
		P & I Clubs	
12:30 90 min	Lunch		
14:00 30 min	Session 3 – HNS Incidents: Risks and Claims (continued)		
	This part of the session will review details concerning specific HNS incidents, including the ZIM Kingston, the MSC Flaminia and the MSC Napoli.	ITOPF	
		Canada	

		United Kingdom	
14:30 60 min	Session 4 – Industry Views		
	Presenters will speak to the HNS Convention and provide their assessment of the importance of this Convention.	ICS	
		P & I Clubs	
		CEFIC	
		FETSA	
		WLPGA	
15:30 15 min	Session 5 – Summary of Day 1	Canada	

Day 2 – Tuesday, April 4, 2022

9:30	Session 6 – HNS reporting requirements		
90 min	The LODG Funds and IMO Conveteriate will onen this consists	IODO Fundo	
	The IOPC Funds and IMO Secretariats will open this session with an overview of the reporting requirements contained in the HNS Convention and will speak to how reporting will	IOPC Funds	
		Belgium	
function once the HNS Convention enters in	function once the HNS Convention enters into force.	Canada	
	The IOPC Funds will also speak to the results of their recent questionnaire.  Panellists will be given the opportunity to discuss their experiences related to the implementation of the reporting requirements.	Denmark	
		France	
		Germany	
		Netherlands	
		Norway	
		Sweden	
11:00	Coffee Break	- Circusii	
30 min	Collee Dreak		
11:30	Breakout groups (no interpretation)		
60 min		Γ	
	Break-out groups will be organized to allow for exchanges between States that are interested in sharing information related to the implementation of the HNS Convention, and to work through issues.	All participants	
12:30 60 min	Lunch	I	
13:30 30 min	Break-out groups (Read-out of discussion)		
	A representative from each group will provide an update on the conversations of the breakout groups and any salient points that would be useful for the larger group.	All participants	
14:00 30 min	Session 7 – Future Implementation of HNS Convention		
	The IOPC Funds will speak to the future implementation of the HNS Convention.	IOPC Funds	
14:30 15 min	Closing Remarks		
	Canada will summarize the exchanges made during the workshop and IMO and the IOPC Funds will offer comments on the next steps for implementation of the Convention.	Canada	
		IMO	
		IOPC Funds	